пʼятницю, 20 березня 2020 р.

Карантин і «комплекс пророка Йони»


Ситуація, в якій сьогодні опиняються ті, хто закликає до дотримання жорсткого карантину і усіх правил самоізоляції, нагадує мені біблійну історію про пророка Йону. Щоб зрозуміти про що я, можна прочитати книгу Йони, яка складається всього з 4 глав і займає 2 сторінки в Біблії.

Бог посилає Йону до міста Ніневії повідомити про гнів Божий і знищення всіх жителів. Йона намагається втекти, бо, як потім з’ясується, добре розуміє, що Бог може змінити гнів на милість і відмовитися від вже оголошеної кари. І як тоді виглядатиме Йона, що ту Божу кару провіщав? Чи не стане він посміховиськом або чи не буде покараний ніневитянами за розповсюдження паніки? Напевно, саме так мислив Йона, коли тікав від покладеної на нього місії.
Я не буду тут переказувати істрію з бурею і великою рибою, щоб не відволікатися на суперечку, чи таке взагалі можливо. Скажу лише, що Йоні не вдалося втекти від покладеної на нього місії і він таки сповістив жителів міста про небезпеку. Як не дивно, жителі і влада повірили Йоні і вжили адекватних заходів, які, до речі, дуже схожі на протиепідемічні. В результаті знищення міста і загибелі жителів не відбулося.
І це дуже засмутило Йону. Бо як жити після втрати репутації?!…

Я б назвав це «комплексом пророка Йони», хоча впевнений, що у психологів є більш сучасні назви для такого стану.

Місяць тому подібно до Йони себе почували вчені і медики, які радили владі терміново вжити відповідних заходів. Влада повірила вченим і почала діяти. Але ефективність заходів тепер залежить від того, чи повірять в них люди і чи виконуватимуть вони приписи. Якщо повірять і виконають, епідемії може не статися і тепер вже влада опиниться на місці Йони. Додайте до ситуації ще й неминучу економічну кризу, щоб зрозуміти, що навряд чи більшість буде вдячною за порятунок.

А тепер в ситуації Йони опиняються Церкви, особливо ті, що є в Україні найбільшими. Щоб запобігти розповсюдженню коронавірусу вони мають повірити вченим і владі та закликати вірних (особливо літніх) не приходити до храмів та змінити цьогорічний формат богослужінь Великого посту (сповідь, причастя, соборування тощо) і святкування Великодня.
Але дехто більше боїться втратити репутацію традиціоналіста-консерватора і провозвісника Божих покарань, ніж допомогти Богові змінити гнів на милість, а лікарям і владі запобігти загибелі тисяч наших співгромадян. 


P.S. До речі історія про пророка Йону є і в Корані. Там його звуть Юнус.

1 коментар:

  1. Отут також дещо про пророків Наума і Йону та як це можна потрактувати й зрозуміти щодо, зокрема, перспектив сучасної України, включаючи і історичні україно-російські стосунки:
    https://kyrios.org.ua/theology/7531-14-grudnja-svjatogo-proroka-nauma.html

    ВідповістиВидалити