понеділок, 8 липня 2019 р.

НЕукраїнський день родини, або Православний день закоханих?

Хто і коли запровадив в Україні День родини 8 липня?
Президент Янукович своїм указом у 2011 році. Незадовго до цього (у 2008 році) цей день став святковим в РФ.

Чому 8 липня?
Тому, що в цей день церковне святкування на честь Петра і Февронії Муромських (Росія).

Чи можна вважати Петра і Февронію покровителями традиційної родини?
Скоріш за все - ні, або лише частини родин. По-перше, тому, що їх історія - це скоріше історія кохання (?), яке перемогло соціальні і суспільні перепони і забобони. Княжий син одружився на дівчині з простої родини, яка його зцілила і... примусила (!) одружитися, хоч він спочатку і не дуже хотів. А потім була історія його відмови від влади заради дружини, кара місту і благання містян повернутися. До того ж дітей в цій родині, нажаль, не було. То, що з цієї історії можна розповідати дітям і молодим подружжям?!!!

І хіба ми (українські церкви і українська держава) не можемо знайти справжніх покровителів для традиційної родини?
Візьмемо хоча б біблійні родини, приклади яких згадуємо під час вінчання: Адама і Єву (яким Господь ще в раю дав заповідь плодитися і множитися); Авраама і Сарру (абсолютна більшість українців належить до аврамічних релігій і вважають цю родину праотцями усіх віруючих) та інші родини старозавітних патріархів; або новозавітні родини Захарії і Єлизавети (батьків Івана Хрестителя); Іоакіма і Анну (батьків Божої Матері). Та й саме т.зв. Святе Сімейство: Йосим, Діва Марія і Ісус, хіба не приклад для родин, особливо тих, де батько не рідний, але гідний.
Але, якщо вже хочемо наших, українських, покровителів родини, то давайте вшановувати святого князя Ярослава Мудрого і його дружину Інгігерду (в хрещенні Ірину, в чернецтві Анну і також святу Православної Церкви), які мали багато дітей, виховали їх, видали заміж і одружили так, що Ярослава можна називати "тестем всієї Європи". Є і інші родини наших святих гідних уваги і наслідування їх прикладу.

Або не будемо вигадувати велосипеда і будемо відзначати День родини разом з усім світом, 15 травня, як це встановила ООН. А ще щороку ООН пропонує світові не тільки святкувати, але й разом розмірковувати над тими викликами, які маємо сьогодні в наших родинах, шукаючи шляхи їх вирішення.

P.S. Я свідомо не поширював цей блог 8 липня, щоб не псувати настрій тим, хто вітав один одного, робив сюжети в медіа і писав про свої родини у соціальних мережах. Але фундамент, на якому ми будуємо нашу державу і наші родини має від початку бути міцним і правдивим.

P.S.S. До речі, в тій самій Росії далеко не всі православні в захваті від сенсів цього свята.

Немає коментарів:

Дописати коментар